Муніципальний розвиток

Асоціація міст України

Календар новин

пн вт ср чт пт сб нд
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
пн вт ср чт пт сб нд пн вт ср чт пт сб нд пн вт ср чт пт сб нд
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Онлайн-спостереження

Портал адміністративних послуг

Фонд соціального страхування

 

Правова допомога

ІНВЕСТИЦІЙНИЙ АТЛАС НАДРОКОРИСТУВАЧА

Образ Ветерана

26.03.2020 | 12:17

Головне управління Держпродспоживслужби в Черкаській області надає рекомендації щодо вжиття профілактичних та протиепідемічних заходів щодо недопущення виникнення та поширення випадків захворювання на гостру респіраторну хворобу, спричинену коронавірусом Covid-19.

Рекомендації для керівників закладів продовольчої торгівлі

3 метою недопущення виникнення та поширення випадків захворювання на гостру респіраторну хворобу, спричинену коронавірусом Covid-19, керівникам продовольчої торгівлі, незалежно від ïx підпорядкування i форми власності, необхідно забезпечити наступні заходи:

- встановити на підлозі перед касами мітки через кожні 1- 1,5 м, які інформуватимуть покупців про місце знаходження в черзі;

- забезпечити контроль за кількістю покупців із розрахунку не більше ніж 1 особа на 10 м2 торгівельної площі;

- рекомендувати визначити час (рекомендовано: із 8:00 до 9:00), для відвідування підприємств торгівлі виключно людьми похилого віку (старші 65   років),   як  найбільш  уразливої  частини населення до коронавірусної інфекції;

-  забезпечити  необхідні   умови   для   дотримання   працівниками правил особистої гігієни (рукомийники, мило, одноразові рушники, серветки, тощо) та встановити належний контроль за ïx дотриманням;

- забезпечити працівників засобами  індивідуального  захисту  (ЗІЗ) (з розрахунку 1 медична маска на 3 години  роботи  на  особу,  гумові рукавички та спиртовмісний антисептик);

- забезпечити дотримання дистанції працівниками, які мають найбільший контакт із відвідувачами, на відстань як мінімум 1 метра, a6o встановити захисні екрани для захисту працівників;

- збільшити кратність проведення дезінфекційних заходів (вологі прибирання з використанням  дезінфікуючих  засобів  у  приміщеннях, особливо в місцях найбільшого контакту з поверхнями - ручки дверей, барні стійки, місця сидіння, раковини, тощо);

- дотримуватись нормативних показників температури повітря та забезпечити періодичне наскрізне провітрювання приміщень;

- не допускати до роботи осіб з ознаками інфекційного захворювання;

- виділити приміщення для тимчасової ізоляції осіб з ознаками захворювання на гострі респіраторні інфекційні захворювання;

- у разі виявлення працівника з ознаками респіраторного інфекційного захворювання вжити заходів для його ізоляції від здорових осіб  та негайно повідомити про цей випадок відповідний заклад охорони здоров'я;

- обмежити масові заходи в закритих приміщеннях;

- забезпечити наявність дезінфікуючих (антисептичних ) засобів a6o одноразових серветок на столах самообслуговування для індивідуального користування покупцями;

- забезпечити медичні пункти (за наявності) необхідними  засобами та обладнанням (термометрами, бактерицидними випромінювачами, дезінфекційними та антисептичними засобами, засобами особистої гігієни та індивідуального захисту тощо)

Профілактичні заходи для відвідувачів

- забезпечення вхідного санітарного контролю;

- забезпечення    можливості         використання      спиртовмісних антисептиків для відвідувачів;

- забезпечення    відвідувачів достатньою       кількістю   одноразових серветок на столах обслуговування (та при видачі меню на виніс).

Вхідний санітарний контроль

Вхідний санітарний контроль відповідно  до  Закону  України  «Про захист населення від інфекційних хвороб» с елементом протиепідемічних заходів та відноситься до медико-санітарних заходів, що застосовуються для запобігання поширенню особливо небезпечних інфекційних хвороб.

Вхідний санітарний контроль являє собою контроль за станом здоров’я осіб з метою виявлення ризиків передачі захворювання в організованих колективах (трудові колективи підприємств, установ, та організацій) та  в місцях великого скупчення людей (розважальні заклади, заклади торгівлі.

Забезпечення вхідного санітарного контролю здійснюється шляхом:

- візуального огляду (загальний стан, ознаки  лихоманки,  наявність ознак гострого респіраторного захворювання – кашель, чхання, нежить);

- у разі необхідності, проведення температурного скринінгу (вимірювання температури тіла безконтактним термометром, при наявності);

У разі виявлення особи із ознаками гострого респіраторного захворювання, підвищенням температури тіла, така особа не допускається до відвідування закладів та скеровується до сімейного лікаря за місцем обслуговування.

Використання дезінфікуючих засобів

Для дезінфекції необхідно використовувати стандартні дезінфекційні засоби, зареєстровані в Україні відповідно до законодавства, та мають чинне Свідоцтво про державну реєстрацію. Необхідно дотримуватись інструкції до кожного окремого дезінфекційного засобу, в тому  числі  щодо  дотримання його ефективної концентрації та експозиції (з дотриманням часу  перебування на оброблюваній поверхні).

Для дезінфекції можуть використовуватись дезінфекційні засоби та антисептики:

- антисептики для обробки шкіри рук — спиртовмісні препарати (діючі речовини — ізопропіловий, етиловий спирт чи ïx комбінації тощо);

- препарати для дезінфекції поверхонь з мінімальним терміном експозиції (експозиція від 30 сек. до 2 хв.) - спиртовмісні препарати (діючі речовини — ізопропіловий, етиловий спирт чи ïx комбінації тощо) для поверхонь, обладнання тощо — деззасоби на основі четвертинних амонієвих сполук чи хлорвмісні препарати (бажано таблетовані форми для забезпечення чіткого дозування).

Відповідальність

Відповідно до статті 11 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», організація та проведення профілактичних i протиепідемічних заходів покладаються в тому числі i на підприємства, установи та організації незалежно від форм власності, а також на громадян.

Згідно Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню i поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 № 530-IX, статтею 44 3 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено, що порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно- протиепідемічних правил i норм передбачених Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб», іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами, - тягне за собою накладення штрафу на громадян від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян i на посадових осіб - від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а статтею 325 Кримінального кодексу України (порушення санітарних правил i норм щодо  запобігання  інфекційним  хворобам  та масовим отруєнням) визначено, що за порушення правил  та  норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним хворобам, i боротьби з ними, якщо такі дії спричинили a6o завідомо могли спричинити поширення цих захворювань, карається штрафом від тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян a6o арештом на строк до шести місяців, a6o обмеженням волі на строк до трьох років, aбo позбавленням волі на той самий строк.

Правила торгівлі харчовими продуктами тваринного та рослинного походження.

Під час обмежувальних заходів cy6’ектам господарювання посилити контроль за організацією обігу харчових продуктів, відповідно до вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та «Правил роздрібної торгівлі продовольчими товарами» 185 від 11.07.2003 зі змінами, а саме:

1. Оператори ринку відповідають за виконання  вимог  законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів у межах діяльності, яку вониздійснюють.

2. Операторам ринку запровадити вимоги щодо застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів, а саме: провести аналіз небезпечних факторів та ïx ідентифікацію, задля запобігання a6o усунення, чи зменшення до прийнятного рівня на всіх етапах обігу об’єктів санітарних заходів  (нефасовані  та/або  незахищені харчові продукти, сировина та інгредієнти, які в подальшому не піддаються термічній обробці) під час транспортування,  прийняття,  розвантаження, стадіях виробництва, зберігання, підготовки до продажу тареалізації.

3. Особливості продажу окремих груп товарів:       

Хліб i хлібобулочнівироби

У разі  відпуску  хліба  i  хлібобулочних  виробів  продавцем,  він повинен користуватися щипцями, ложечками, лопатками, виделкамиaбo смужками чистого паперу.

Забороняється відпуск неупакованого хліба i хлібобулочних виробів працівниками, які проводить розрахунки за готівку (приймають гроші).

Кондитерські вироби

Продаж  кондитерських  виробів  проводять  у  попередньо розфасованому  вигляді,  поштучно,  а  також  шляхом   зважування працівником оператора ринку в присутності споживача.

До продажу поштучно дозволяються сорти  цукерок,  які  мають фабричну упаковку.

Відпуск товарів,  що  не  мають  фабричної  упаковки  (тістечок, відкритих цукерок, вагового печива та інших),  проводять  працівники оператора  ринку   у   чисту   тару   (пакетах,   коробках,   папері)   з обов'язковим застосуванням щипців, лопаток, совків та іншого інвентарю.

Крупи, макаронні вироби, борошно, крохмаль,  цукор  та  кухонна  сіль До торговельного залу повинні надходити попередньо перевірені та підготовлені до продажу товари. Ïx відпускають як у розфасованому вигляді, так i шляхом зважування працівником оператора ринку в присутності споживача.

Вагові  товари  відбирають   у   присутності   споживача  спеціальними для кожного товару совками (для солі - дерев'яними)  та  відпускають  у чистому пакувальному матеріалі (пакетах, папері).

Кулінарні вироби

Кулінарні вироби повинні розміщуватись у торгівельних залах  в закритих  вітринах  a6o  індивідуальній  упаковці.   Продаж   кулінарних виробів проводять у чисту тару (пакети, короби, папір) з обов'язковим застосуванням щипців, лопаток та іншого інвентарю.

4. 3 УРАХУВАННЯМ ЗАГАЛЬНИХ ГІГІЄНІЧНИХ ВИМОГ ЩОДО ПОВОДЖЕННЯ 3 ХАРЧОВИМИ ПРОДУКТАМИ — ХАРЧОВІ ПРОДУКТИ ПОВИННІ БУТИ ЗАХИЩЕНИМИ ВІД БУДЬ-ЯКОГО ЗАБРУДЕННЯ НА  BCIX СТАДІЯХ ВИРОБНИЦТВА, ПЕРЕРОБКИ ТА/АБО ОБІГУ.

5. У разі незабезпечення оператором ринку належного захисту від забруднення об’єктів санітарних заходів (нефасовані та/або незахищені харчові продукти, сировина та інгредієнти, які в подальшому не піддаються термічній обробці) на всіх етапах обігу: під час транспортування, прийняття, розвантаження, стадіях виробництва, зберігання, підготовки до продажу та реалізації, така продукція вважається небезпечною.

Реєстрація на сайті

Анонс тижня

 

 

 

 

Про електронні петиції

Шановні користувачі сайту, якщо Ви бажаєте створити нову петицію, або проголосувати за  вже створену, то дотримуйтесь вимог "Положення про електронні петиції".

Ознайомитися з Положенням про електронні петиції можна в розділі "Нормативні документи / Інші нормативні документи"

В разі порушення вимог цього Положення, Ваш голос не буде врахований.

FM радіо "ТЯСМИН” 106.4

Профіль у соціальній мережі

Державні інформаційні ресурси

 

Картинки по запросу СУБСИДІЇ

КЕС

 

ОБЮ