Закрити

 

 

До уваги роботодавців!

Держпраця закликає внести актуальні зміни до колективних договорів.

 

       З метою забезпечення єдиного підходу до визначення у колективних договорах та угодах вимог щодо створення умов праці, в яких жінки та чоловіки можуть вести трудову діяльність на рівній основі, наказом Міністерства соціальної політики України від 29.01.2020 р. № 56 затверджено Методичні рекомендації щодо внесення до колективних договорів та угод положень, спрямованих на забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків у трудових відносинах.

       Рекомендації можуть бути використаними суб’єктами сторін соціального діалогу при укладанні колективних договорів.

       Питання забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків та недискримінації рекомендується вносити в колективні договори окремим розділом «Рівність і недискримінація». Таким чином, забезпечуватиметься фактична рівність чоловіків і жінок на робочих місцях, не допускається дискримінація за ознакою статі.

       Застосування вказаних Рекомендацій дасть змогу ефективно використовувати наявні робочі ресурси та отримувати більші вигоди для підприємства у конкуренції за кваліфіковану робочу силу завдяки усуненню дискримінаційних чинників.

       Запровадження політики рівності та недискримінації на підприємствах, в установах, організаціях сприятиме встановленню прозорих та чітких принципів і методів управління трудовим колективом (працівниками підприємства), рівних і незалежних від статі можливостей професійного навчання, розвитку, кар’єрного зростання; створення умов для поєднання професійної діяльності з сімейними обов’язками, у тому числі шляхом застосування гнучкого робочого графіка та можливості дистанційної роботи в межах режиму роботи підприємства, установи, організації.


 

 

 

МБО «Фонд Східна Європа»


У межах програми «Стійкість», яку виконує Фонд Східна Європа за підтримки Європейського Союзу, вийшли безкоштовні навчальні ресурси для представників та представниць органів місцевого самоврядування щодо роботи з вимушено переміщеними особами:

  1. Онлайн-курс на Освітній платформі Зрозуміло під назвою «Адаптація та інтеграція ВПО: досвід і можливості». Доступний за посиланням: https://courses.zrozumilo.in.ua/courses/course-v1:eef+EEF-039+June23/about Проходження курсу дає змогу отримати сертифікат із 0,2 кредити ЄКТС.
  2. Посібник для громад «Порадник з інтеграції внутрішньо переміщених осіб у громади». Доступний для прочитання та безкоштовного завантаження за посиланням: https://eef.org.ua/wp-content/uploads/2023/06/Manual-for-communities.pdf

 

 

Керівникам підприємств, установ та організацій, представникам профспілок міста

ПРО ПОРЯДОК ПОВІДОМНОЇ РЕЄСТРАЦІЇ  КОЛЕКТИВНИХ ДОГОВОРІВ

Нагадуємо усім зацікавленим сторонам соціального діалогу у сфері укладення колективних договорів про те, що в порядку повідомної реєстрації колективних договорів відбулися зміни.            

Урядом прийнято постанову від 21.08.2019 року № 768 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 13.02.13р. №115», внаслідок чого зазнав змін затверджений нею Порядок повідомної реєстрації колективних договорів.                                                                                  

Просимо прийняти до відома особливості оновленого Порядку під час розробки та укладення колективного договору, змін або доповнень до нього та укладати колективні договори у відповідності до норм та положень цього Порядку.

         Особливості оновленого Порядку повідомної реєстрації галузевих (міжгалузевих) і територіальних угод, колективних договорів полягають у наступному:

на повідомну реєстрацію подається один примірник колективного договору, змін та доповнень до нього разом із додатками з прошитими і пронумерованими сторінками, засвідчений печаткою та із супровідним листом;

реєструючий орган письмово інформує про реєстрацію договору, змін та доповнень до нього суб’єкта, який подав на реєстрацію цей документ;

Звертаємо увагу, що реєструючий орган не робить жодних написів на примірнику договору, змін і доповнень до нього, і не повертає його сторонам.  

Також повідомляємо, що відповідно до п.7 постанови Кабінету Міністрів України від 13.02.2013  №115 «Про порядок повідомної реєстрації галузевих (міжгалузевих) і територіальних угод, колективних договорів» із змінами, внесеними згідно з постановою  КМУ від 21.08.2019 №768, управлінням праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Смілянської міської ради  буде   оприлюднено   відомості   про   реєстрацію колективного договору, змін та доповнень до нього та  їх текст на офіційному сайті міської ради.   Текст колективного договору, змін і доповнень до нього оприлюднюється, за винятком інформації, доступ до якої обмежено сторонами відповідно до закону або за їх рішенням, про що зазначається у листі.

 

 

Україна відзначає Всесвітній день охорони праці в умовах війни

       За ініціативою Міжнародної організації праці для привернення уваги світової спільноти до питань охорони праці та смертності працівників на робочому місці щорічно, починаючи з 2002 року, понад 100 країн світу 28 квітня відзначають Всесвітній день охорони праці.

        Указом Президента України від 18 серпня 2006 року №685/2006 день об’єднання людей навколо проблеми збереження життя і здоров’я  працівників офіційно визнаний в Україні - 28 квітня.

       Щорічно 28 квітня в Україні відзначають День охорони праці, який збігається зі Всесвітнім днем охорони праці. 

Міжнародною організацією праці запропоновано провести Всесвітній день охорони праці у 2023 році під девізом «Безпечне та здорове робоче середовище — основний принцип та право на роботі».

З початком повномасштабного російського вторгнення в Україну питання безпеки праці набуло нового значення. У Конституції України закріплено право кожного громадянина на працю у безпечних та здорових умовах. Однак, через збройну агресію російської федерації тисячі українських працівників втрачають це право. Внаслідок воєнних дій під час виконання трудових обов’язків на виробництві постраждало понад 3 тисячі працівників, з яких 520 осіб зі смертельним наслідком. Такі дані підкреслюють важливість забезпечення безпеки праці на роботі, особливо в умовах війни. Але тисячі підприємств продовжують функціонувати, незважаючи на додаткові щоденні ризики та випробування.

Сьогодні, у Всесвітній день охорони праці, ми віддаємо шану пам’яті працівникам, які загинули як у мирний час, так і під час війни. Бажаємо зцілення та витримки усім українцям, які постраждали внаслідок російської агресії.

Пам’ятаймо, безпека праці є запорукою збереження найціннішого – людського життя!

Закликаємо роботодавців та працівників бути відповідальними, дотримуватись правил безпеки праці та пам’ятати про свої права та обов’язки.

 

ЛЕГАЛІЗАЦІЯ НАЙМАНОЇ ПРАЦІ

26 квітня, з метою підтримки бізнесу міста та попередження порушень прав працівників щодо  дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати, легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення  під час дії воєнного стану, членами  робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення виконавчого комітету Смілянської міської ради проведено інформаційно-роз’яснювальні відвідування суб’єктів господарювання м.Сміла для надання роз’яснень роботодавцям та найманим працівникам щодо особливостей та вимог дотримання законодавства  з питань праці  та належного оформлення найманої праці в умовах воєнного стану. 

     Важливість питання легалізації зайнятості населення знайшла розуміння серед роботодавців і найманих працівників.

Рейди-обстеження з метою недопущення використання найманої праці без укладання трудових договорів відовідно до чинного законодавства на території Смілянської міської територіальної громади будуть здійснюватись і надалі.

 

Задекларована праця - гарантії для найманих працівників

В умовах повномасштабної війни одним з головним чинників для перемоги є підтримка держави, яка всі свої можливості спрямовує на забезпечення Збройних Сил України. Незадекларована праця і неформальна економіка наносять невиправної шкоди обороноздатності країни. Сплата податків важлива як ніколи. Намагаючись збільшити свої прибутки деякі роботодавці уникають укладення трудових договорів і, відповідно - сплати податків. Проте головне  завдання – це захист соціальних і трудових прав людей.

Через недобросовісність роботодавців, громадяни міста позбавлені можливості захистити свої соціально-трудові права, а бюджет недоотримує  надходження.

Незадекларована праця – це законна оплачувана діяльність, яка повністю або частково не оформлена відповідно до вимог законодавства. Таку працю також називають неформальною, неофіційною, незареєстрованою, тіньовою, прихованою зайнятістю.

Якщо працівник погоджується працювати без трудового договору, то він не може розраховувати  на гідні умови праці та виконання усних домовленостей. Вас можуть необґрунтовано оштрафувати, звільнити без повідомлення, не заплатити лікарняні чи компенсацію у разі нещасного випадку.

Тільки офіційно оформлений працівник може розраховувати на всі передбачені законодавством гарантії, зокрема:

- регулярну заробітну плату, не нижчу за мінімальну;

- нормований робочий час;

- офіційну оплачувану відпустку;

- виплати у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю;

- допомогу в разі настання нещасного випадку під час виробничого процесу;

- захист від необґрунтованих штрафів;

- захист від незаконного звільнення, тощо.

Шановні роботодавці, оформлювати працівників та сплачувати податки – це не просто юридичне зобов’язання, а патріотичний обов’язок, особливо в часи війни.

Звертаємо Вашу увагу, що відповідальність за використання праці одного неоформленого працівника може сягати 201 тисячу гривень.

За ці кошти можна два роки виплачувати працівнику заробітну плату на рівні мінімальної (6700 грн), сплачувати усі податки та збори і бути відповідальним роботодавцем!

Кожен, хто вважає себе українцем і громадянином нашої держави має розуміти, що задекларована праця – це шлях до вільної, незалежної, економічно сильної держави! 

 

ДО УВАГИ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ

В межах експериментального проекту Міністерства соціальної політики, що розпочався з 1 квітня цього року та триватиме до кінця 2024 року, два санаторії сфери управління Міністерства соціальної політики надаватимуть соціальні послуги деяким категоріям осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах. Це передбачено Постановою Кабінету Міністрів України № 248 від 21.03.2023р.

Йдеться про спеціалізований Трускавецький санаторій «Батьківщина», що на Дрогобиччині, та спеціалізований Миргородський санаторій «Слава». 

Обидва санаторії надаватимуть найбільш затребувані соціальні послуги на безоплатній основі внутрішньо переміщеним особам:

-  з числа осіб похилого віку, осіб з інвалідністю та осіб, які перемістилися з тимчасово окупованої російською федерацією території України, а також населених пунктів, розташованих в районі проведення воєнних (бойових) дій чи які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), в т.ч. під час обов’язкової евакуації

-  або в яких житло зруйноване чи непридатне для проживання внаслідок пошкодження і які подали заявку на відшкодування відповідних втрат.

Які соціальні послуги будуть надаватись:

-  надання притулку (тривалістю надання послуг одній особі — не більше як 6 місяців;

-  підтримане проживання;

-  догляд стаціонарний;

-  соціальна адаптація;

«Умовою для надання соціальних послуг є наявність довідки про взяття на облік ВПО. Для отримання соціальних послуг особа, яка їх потребує, подає заявку та необхідні документи органу соціального захисту територіальної громади за місцем перебування на обліку».

Надання послуг здійснюватиметься з дотриманням державних стандартів соціальних послуг, затверджених Мінсоцполітики, та фінансуватиметься в рамках експериментального проекту державою.

Для отримання додаткової інформації просимо звертатися до Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Смілянської міської ради за адерсою: м. Сміла, вул. М. Дорошенка, 4, каб. № 5.

 

 

ДО УВАГИ ПРАЦІВНИКІВ ПІДПРИЄМСТВ, УСТАНОВ, ОРГАНІЗАЦІЙ та РОБОТОДАВЦІВ   

          Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів відповідно до плану роботи на період восьмої сесії Верховної Ради України планує протягом сесії розглянути у порядку контролю питання щодо аналізу практики застосування Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення правового регулювання дистанційної, надомної роботи та роботи із застосуванням гнучкого режиму робочого часу» # 1213-IX.            Аналіз буде проведено відповідно до методики пост- законодавчого контролю, що застосовується як багатьма парламенту та яку можливо адаптувати до української системи парламентського контролю. З метою збору інформації, необхідної для проведення цього аналізу та подальшого напрацювання пропозицій щодо удосконалення відповідних законодавчих положень, у Комітеті було розроблено опитувальник для працівників та роботодавців за допомогою застосунку Google Форми. 

     Звертаємось з проханням до працівників підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності та організаційно-правової форми, а також роботодавців пройти опитування за посиланням на Google Форму:                                             https://forms.gle/r8grgGeUTJJD8t7FA 

        Опитування буде проходити до 20 січня 2023 року включно. Контактна особа - головний консультант секретаріату Комітету Фещук Тетяна Сергіївна, тел. 255 44 66, feschuk-t@rada.gov.ua

 

УВАГА!!!     ЗМІНИ     В     ЗАКОНОДАВСТВІ!!!!!

Постановою Кабінету Міністрів України від 01.11.2011 № 1235 внесені змін до постанов Кабінету Міністрів України від 31 березня 2015 № 179 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів із соціальної та професійної адаптації учасників антитерористичної операції, осіб, які здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, та постраждалих учасників Революції Гідності, членів сімей загиблих (померлих) таких осіб»  і від 21 червня 2017 № 432 «Про затвердження Порядку та умов забезпечення соціальної та професійної адаптації осіб, які звільняються або звільнені з військової служби, з числа ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, членів сімей таких осіб, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України та постраждалих учасників Революції Гідності».

Дія Постанов поширюється як на осіб, які здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, та постраждалих учасників Революції Гідності, членів сімей загиблих (померлих) таких осіб, так і на осіб, які звільняються або звільнені з військової служби з числа ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, членів сімей таких осіб, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України.

Окрім цього, на період дії воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення або скасування дія цього Порядку та умов поширюється також на військовослужбовців (резервісти, військовозобов’язані, добровольці Сил територіальної оборони) Збройних Сил, Національної гвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Держприкордонслужби, Держспецтрансслужби, військовослужбовців військових прокуратур, поліцейських, осіб рядового, начальницького складу, військовослужбовців Управління державної охорони, Держспецзв’язку, ДСНС, Державної кримінально-виконавчої служби, співробітників Служби судової охорони, інших утворених відповідно до законів військових формувань, які брали безпосередню участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, та членів їх сімей.

З питань надання послуг з професійної адаптації необхідно звертатись до Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Смілянської міської ради, за адресою: вул. М.Дорошенка, 4, каб. 5, з 8-00 до 17-00, тел. (04733) 2 47 74.

 

Цікаве

          В рамках проєкту "СПІЛЬНО". Соціальні послуги для сімей в громаді" за підтримки представництва дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, з 09.11.2022 по 11.11.2022, пройшов тренінг з основ ведення випадку. Фахівці управління праці та соціального захисту населення взяли участь в заході та отримані знання будуть застосовані в щоденній роботі для подальшого розвитку Смілянської громади.

 

                     До уваги підприємств, установ, організацій !

 

       В умовах повномасштабної війни одним з головним чинників для перемоги є підтримка держави, яка всі свої можливості спрямовує на забезпечення Збройних Сил України.

       Сплата податків важлива як ніколи. Кожен, хто вважає себе українцем і громадянином нашої держави має розуміти, що задекларована праця – це шлях до вільної, незалежної, економічно сильної держави!

       19 липня 2022 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин». Цим Законом внесені зміни до Кодексу законів про працю, Законів «Про оплату праці»«Про відпустки» та «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

          Внесені зміни передбачають, зокрема, що у період дії воєнного стану інспектори праці можуть здійснювати інспектування роботодавців з питань:

          додержання вимог Закону «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»;

          законності припинення трудових договорів;

          виявлення неоформлених трудових відносин.

        Необхідно зазначити, що з початку війни до Держпраці надійшли тисячі звернень громадян щодо порушення їх трудових прав. Найчастіше працівники звертаються з питань оплати праці, незаконного звільнення або призупинення дії трудового договору, примусового надання відпусток без збереження заробітної плати тощо.

        З метою запобігання порушенням та враховуючи зміни, які відбулися в трудовому законодавстві у період воєнного стану, працівники Держпраці проводять активну інформаційно-роз'яснювальну роботу у рамках інформаційної кампанії «Виходь на світло!», як з роботодавцями, так і з працівниками. Це і підтримка роботодавців через консультації безпосередньо на підприємствах.

         Однак, не у всіх випадках роботодавці враховують поради та роз'яснення. У таких випадках інспектори мають реагувати на кожне з таких порушень.

     Мета заходів – поінформувати про переваги задекларованої праці та сформувати розуміння важливості офіційного оформлення трудових відносин.

 

До уваги підприємств, установ, організацій !

Стартувала інформаційна кампанія «Виходь на світло!»

       В умовах повномасштабної війни одним з головним чинників для перемоги є підтримка держави, яка всі свої можливості спрямовує на забезпечення Збройних Сил України.

      Сплата податків важлива як ніколи. Кожен, хто вважає себе українцем і громадянином нашої держави має розуміти, що задекларована праця – це шлях до вільної, незалежної, економічно сильної держави!

         Саме тому, з 1 липня Держпраця розпочала інформаційну кампанію «Виходь на світло!». 

   Це черговий крок до формування у суспільства розуміння важливості оформлення трудових відносин. Кампанія спрямовується на працівників і роботодавців, які продовжують працювати, але при цьому уникають належного оформлення трудових відносин та сплати податків.

       Кампанія реалізується за підтримки проекту ЄС-МОП «На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці».

 

Смілянський міський територіальний центр надання соціальних послуг:

організація роботи

        Смілянський міський територіальний центр надання соціальних послуг провадить свою діяльність згідно Закону України від 17.01.2019 №  2671-VIII  «Про соціальні послуги», Постанов Кабінету Міністрів України, та Наказів Міністерства соціальної політики України.

       Основними напрямками діяльності територіального центру є соціальне обслуговування та надання соціальних послуг громадянам похилого віку, особам з інвалідністю (які досягли 18-річного віку), які перебувають в складних життєвих обставинах та потребують  сторонньої допомоги. 

В територіальному центрі діють такі відділення як:

відділення  соціальної  допомоги  вдома;

відділення  денного  перебування.

В залежності від середньомісячного сукупного доходу громадян, відповідно до чинного законодавства, обслуговування територіальним центром можливе в залежності від середньомісячного сукупного доходу громадян:

-  безкоштовно

-  з встановленням диференційованої плати

-  на платній основі.

        Особи з інвалідністю І групи отримують послуги безкоштовно.

Відділення соціальної допомоги вдома надає соціальну послугу «Догляд вдома», що включає в себе, залежно від ступеня індивідуальних потреб, доставку продовольчих, промислових товарів та медикаментів, прибирання приміщення, допомогу в оплаті комунальних послуг, допомогу в оформленні субсидії та врегулювання питань в інших установах; допомогу в приготуванні їжі, допомогу в самообслуговуванні та інше.

У відділенні денного перебування надається послуга соціальної адаптації,  працює перукарня, пункт прокату немоторизованих засобів пересування (крісла-колісні та пристрої «Стоїк»), бібліотека, проводить прийом лікар-терапевт, медична сестра та сестра медична з масажу. Також надається соціально-педагогічна послуга «Університет третього віку». Основними завданнями послуги є організація та проведення безкоштовного навчання та освітніх заходів для людей похилого віку згідно із затвердженими програмами та планами. До його складу входять три факультети:

„Здоровий спосіб життя”;

„Декоративно ужиткове мистецтво”;

„Вокал”.

За детальною інформацією щодо необхідних документів та подальшого надання соціальних послуг звертатися за телефонами 2-47-10, 2-45-10.

 

 

До уваги керівників підприємств, установ, організацій !

          Державною службою України з питань  праці  з метою підтримки бізнесу   та попередження порушень трудового законодавства,  започатковано  проект надання консультативної  підтримки суб’єтам господарювання під час дії воєнного стану.

         В межах проекту працівниками Держпраці, в межах компетенції, всім роботодавцям надається необхідна фахова консультаційна  допомога з широкого спектру питань, зокрема, трудових відносин, безпеки праці, надання адміністративних послуг.  Проектом охоплено  всі категорії суб’єтів господарювання, які здійснюють свою діяльність  на території України  та  мають потребу в отриманні відповідної консультативної допомоги.

            Форма звернення  для отримання консультаційної підтримки, а також відповіді на найактуальніші  питання  застосування  трудового законодавства,  зокрема і у воєнний час, знаходяться на порталі    pratsia.in.ua.

     Звернутися за допомогою та отримати її у зручній формі  може кожен суб’єт господарювання. Залишити заявку на отримання  консультативної допомоги можна за адресою:   httrs://cutt.1y/FGNFJDk.

 

Міжвідомча робоча група з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення

          На засіданні міжвідомчої робочої групи з питань забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці, дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати та з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, яке відбулося 25.01.2022, розглядалися  питання  про недопущення виплати заробітної плати працівникам меншої законодавчо-встановленого мінімального розміру, легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення та про вжиті заходи у  2021 році на підприємствах та в установах міста.

       Окрім представників виконавчих органів місцевого самоврядування, територіальних органів Пенсійного фонду України, Державної податкової служби України, Фонду соціального страхування України, фахівців служби зайнятості, які є членами  міжвідомчої робочої групи, за участі заступника начальника ГУ ДПС у Черкаській області Мовчана А.А., на засідання були запрошені представники суб’єкт господарювання міста, які за даними  ГУ ДПС у Черкаській області,  у  звітному періоді 2021 року  виплатили працівникам заробітну плату менше та на рівні  мінімального розміру. Присутніх керівників підприємств заслухано, надано роз’яснення щодо дотримання чинного законодавства з оплати праці  та  правильності подання статистичних звітів.

        У   2021 році членами міжвідомчої робочої групи  проведено обстеження 525 об’єктів міста з метою перевірки легалізації трудових відносин з найманими працівниками та роз’яснення чинного законодавства про працю.

          Згідно  оперативної інформації Смілянського відділу податків і зборів з фізичних осіб  та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС у Черкаській області станом на 01.01.2022 року  виявлено та зареєстровано 286 найманих працівників,  легалізовано доходу в сумі 1757,5 тис.грн., додатково надійшло ПДФО – 316,4 тис.грн., ЄСВ – 386,7 тис.грн.     

        Протягом звітного періоду проведено 48 протокольних бесід з питань збільшення виплат заробітної плати, збільшено фонд оплати праці на суму 2296,0 тис.грн., додатково надійшло ПДФО –  53,3 тис.грн.

      За даними Смілянського міськрайонного центру зайнятості з початку 2021 року працевлаштовано 856 осіб, з них 660 безробітних.

        Результатом вжиття заходів щодо виявлення та реагування на виявлені ознаки тінізації заробітної плати є зростання фонду оплати праці, середнього розміру заробітної плати у місті та надходжень  коштів до Пенсійнрго Фонду.

         В 2022 році міжвідомча робоча група продовжить свою роботу в форматі здійснення обстежень суб’єктів господарювання міста на постійній основі з метою легалізації трудових відносин

 

До відома учасників АТО/ООС !

Про здійснення заходів із соціальної та професійної адаптації в м. Сміла у 2022 році

       Відповідно до Порядку використання коштів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 31.03.2015 № 179 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів із соціальної та професійної адаптації учасників антитерористичної операції, осіб, які здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, та постраждалих учасників Революції Гідності, членів сімей загиблих (померлих) таких осіб», постанови Кабінету Міністрів України від 21.06.2017 № 432 «Про затвердження Порядку організації соціальної та професійної адаптації учасників антитерористичної операції, осіб, які здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, та постраждалих учасників Революції Гідності, членів сімей загиблих (померлих) таких осіб» управлінням праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Смілянської міської ради для здійснення заходів із соціальної та професійної адаптації постраждалих учасників Революції Гідності та учасників АТО/ООС  здійснюється прийом документів для направлення  на  навчання до закладів освіти.

       Професійна адаптація організовується і здійснюється за рахунок коштів державного бюджету суб’єктами освітньої діяльності, що мають право в установленому законодавством порядку на здійснення адаптації (мають ліцензії про право надання освітніх послуг).

     Професійна адаптація осіб за робітничими професіями здійснюється шляхом професійної орієнтації, первинної професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації з урахуванням їх навичок, умінь та побажань.

      Професійна адаптація осіб з вищою освітою здійснюється шляхом отримання іншої спеціальності на основі здобутого раніше освітнього (освітньо-кваліфікаційного) рівня, підвищення кваліфікації, спеціалізації.

     За додатковою інформацією звертатися до управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Смілянської міської ради за адресою: м.Сміла, вул. Михайла Дорошенка, буд. 4.,  тел. 2-47-74.

     

 Перелік закладів освіти з професійного навчання, які розташовані на  території Черкаської області

1. Смілянський промислово-економічний коледж Черкаського державного технологічного університету

20700, Черкаська область, м.Сміла, вул. Кармелюка, 80 А

2. Смілянський технологічний фаховий коледж Національного університету харчових технологій

20700, Черкаська область, м. Сміла, вул. родини Бобринських, 123

3. Державний навчальний заклад «Смілянський центр підготовки і перепідготовки робітничих кадрів»
20700, Черкаська обл., м. Сміла, вул., Мазура, 26

4. Смілянська автомобільна школа ТСОУ

20700, Черкаська обл., м. Сміла, вул., С.Морочковського, 1

5. Черкаський державний бізнес-коледж

18028, м. Черкаси,  вул. В’ячеслава Чорновола, 243

6. ТОВ "Навчальний     центр   "Інформаційне забезпечення бізнесу"

20300, м. Умань, Черкаська обл.,  вул. Мазепи, 1

7. Комунальне   підприємство «Черкасиелектротранс» Черкаської міської ради»

18028,  м.Черкаси, проспект Хіміків,  № 82

8. Вищий навчальний заклад «Східноєвропейський університет економіки і менеджменту»(у формі Товариства з обмеженою відповідальністю)

18036, м.Черкаси, вул. Нечуя-Левицького, б. 16

9. Уманський міжшкільний навчально-виробничий комбінат

20300, Черкаська обл., м. Умань,  вул. Небесної сотні, 27

10. Державний професійно-технічний навчальний заклад «Черкаський навчальний центр Міністерства аграрної політики та продовольства України»

19700, Черкаська обл., м. Золотоноша, вул. Обухова, 48 б

11. ТОВ «Навчальний заклад «Черкаський навчально-курсовий комбінат»

18000, м.Черкаси, вул.Сергія Амброса,100

12. Державний професійно-технічний навчальний заклад «Черкаський навчальний центр Міністерства аграрної політики та продовольства України»

19700,Черкаська обл., м.Золотоноша, вул. Обухова, 48 б

13. Державний заклад професійної (професійно-технічної) освіти «Черкаське вище  професійне училище легкої промисловості»

18034,  м. Черкаси, вул. Смаглія, 6

14. Черкаський художньо-технічний коледж

18029,м Черкаси, вул. Сумгаїтська,13

15. ДНЗ "Звенигородський   центр підготовки і перепідготовки робітничих кадрів"

Черкаська обл., м. Звенигородка,   вул. О. Кошиця, 38

16. ДНЗ "Черкаське вище професійне училище"

м.Черкаси,  вул. Подолінського, 20

17. ДНЗ «Канівське вище професійне училище»
19001, Черкаська обл.,  м. Канів, вул. Енергетиків, 143
18. ДНЗ «Монастирищенський професійний ліцей»
19100, Черкаська обл.,  м. Монастирище, вул. Соборна, 129
19. ДНЗ «Черкаське вище професійне училище будівельних технологій»
18018,  м. Черкаси, вул. В.Чорновола, 168
20. Жашківський аграрно-технологічний професійний ліцей
19200, м.Жашків, вул. Перемоги,  38
21. Багатопрофільний регіональний центр професійної освіти у Черкаській області
20540, Черкаська область, Катеринопільський район,  с.Мокра Калигірка, вул. Шкільна, 21

 

 

   ДО УВАГИ КЕРІВНИКІВ ПІДПРИЄМСТВ!  

      На виконання доручення Прем’єр-міністра України  Д. Шмигаля від 31.08.2021 №38421/1/1-21 Міністерством економіки України спільно з Державною службою України з питань праці створено інформаційну платформу для оперативного інформування про стан заборгованості із заробітної плати, яка виникла на звітну дату.

      З метою прийняття оперативних рішень щодо вирішення проблеми заборгованості із заробітної плати просимо керівників підприємств, що належать до сфери управління виконавчого комітету Смілянської міської ради, забезпечити регулярне подання інформації на Порталі електронних сервісів Мінекономіки.

   Ознайомитися з Інструкцією щодо  подання інформації про  заборгованість із заробітної плати можна на Порталі електронних сервісів Мінекономіки (https://my.gov.ua/).

 

ВАЖЛИВО! ЦІКАВО!

          У важких життєвих обставинах складно зорієнтуватися та знайти свій шлях, зробити перший крок для руху в сторону якісних змін і перетворень. Але поруч так багато людей, які змогли знайти в собі внутрішні сили та мають неймовірний життєвий досвід, яким готові поділитися. На меті створити платформу, де були би зібрані найкращі соціальні ініціативи та проекти.

На виконання Плану заходів на 2021 і 2022 роки з реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 04.08.2021

№ 883-р, Міністерство соціальної політики оголошує проведення конкурсу на кращий соціальний проект / ініціативу.

        Метою даного проекту є виявлення найкращих ініціатив та успішних кейсів, реалізованих в громадах на території України фізичними особами, громадськими та релігійними організаціями, впровадження кращих практик врядування на державному рівні й на місцях через принципи прозорості, справедливості, рівності, гласності, верховенства права та прав людини.

      Запрошуємо до участі шляхом заповнення відповідних аплікаційних форм (додається) та до 7 лютого 2022 року надсилання їх на адресу initiate_msp@ukr.net.

За результатами поданих даних буде створено єдиний портал ініціатив, успішних кейсів, сформовано базу партнерів та громадських діячів, а також визначено та відзначено громаду з найкращими практиками врядування в соціальній сфері.

 

Заявка на участь

в конкурсі проєктних ініціатив Міністерства соціальної політики

“Будуємо країну без бар’єрів разом”

                                                                     ПІБ учасника:

                                                                     Місце роботи, посада:

                                                                     Назва установи/організації

                                                                      Контакний номер телефону

КАТЕГОРІЯ (залишити необхідне):

- освіта в соціальній сфері;

- медичне забезпечення соціальних категорій населення;

- ІТ сервіси для поліпшення надання соціальної послуги;

- культура/мистецтво для реалізації соціальних потреб громадян;

- правове забезпечення;

- соціальне (соціальновідповідальне) підприємництво;

- державне врядування (найкраща практика органу місцевого

самоврядування для забезпечення осіб з інвалідністю, постраждалих від

домашнього насильства, одиноких, літніх людей послугами);

- реабілітація / оздоровлення;

- спорт;

- наукові розробки та дослідження, корисні моделі.

Назва ініціативи/проекту:

Проєкт/ініціатива реалізована (так/ні):

Опис:

Мета:

Вплив ініціативи на розвиток соціального середовища:

Заповнену форму надсилати за адресою:

initiate_msp@ukr.net

 

 

Відділ з питань праці та надання соціальних послуг

 

Начальник відділу  -  Лісова Наталія Петрівна

                                     тел. (04733) 2-47-74, І поверх, каб. № 10 

 

Головний спеціаліст  з питань соціального захисту громадян, якi постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

                                                                         Ярославцева Наталія Анатоліївна  

                                                                            IІ поверх, каб. № 26 

 

Головний спеціаліст  з питань з питань опіки та піклування над повнолітніми недієздатними особами та особами, дієздатність яких обмежена

                                                                         Настіч Лілія Анатоліївна  

                                                                         тел. (04733) 2-47-74, І поверх, каб. № 5 

 

Головний спеціаліст  з питань організації, оплати праці, легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення

                                                                         Шмонова Наталія Георгіївна  

                                                                         тел. (04733) 2-47-74, І поверх, каб. № 5 

 

Головний спеціаліст  з питань надання соціальних послуг

                                                                         Усенко Юрій Володимирович  

                                                                         тел. (04733) 2-47-74, І поверх, каб. № 5 

 

Основні завдання:

реалізації державної політики у сфері соціально-трудових відносин, оплати і охорони праці, належних умов праці, зайнятості населення, соціальної та професійної адаптації учасників антитерористичної операції та постраждалих учасників Революції Гідності, соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, з питань опіки та піклування над повнолітніми дієздатними особами та особами, дієздатність яких обмежена та надання соціальних послуг.

 

ВАЖЛИВО

Застосування трудового законодавства під час карантинних заходів, зумовлених пандемією СOVID-19.

До уваги мешканців міста

         Для отримання путівки на влаштування до будинку-інтернату для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, геріатричного пансіонату, пансіонату для ветеранів війни і праці, психоневрологічного інтернату, дитячого будинку-інтернату або молодіжного відділення дитячого будинку-інтернату необхідно звернутися до управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Сміля

До уваги громадян, що потребують надання соціальних послуг.

В місті Сміла соціальні послуги надаються структурними підрозділами системи соціального захисту населення.

 

ОХОРОНА ПРАЦІ НА ПІДПРИЄМСТВІ

        Законодавство України покладає на всіх роботодавців обов'язок щодо забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці.

Інформаційні картки з питань опіки та піклування над повнолітніми недієздатними особами та особами, дієздатність яких обмежена

МІСЬКИЙ ГОЛОВА

Ананко Сергій Васильович

Реєстрація на сайті

АНОНС ТИЖНЯ

19.03.2024 о 14.30 - засідання  постійної комісії міської ради з питань житлово-комунального господарства

21.03.2024 о 9.00 - засідання  постійної комісії міської ради з питань освіти, молоді та спорту, культури, охорони здоров'я, соціального захисту, засобів масової інформації

21.03.2024 о 10.00 - засідання  постійної комісії міської ради з питань земельних відносин та містобудування, екології та раціонального природокористування

21.03.2024 о 10.00 - засідання  постійної комісії міської ради з питань місцевого бюджету, фінансів, податкової політики, розвитку підприємництва, захисту прав споживачів, комунальної власності

21.03.2024 о 15.45 - засідання  постійної комісії міської ради з питань місцевого самоврядування, депутатської діяльності, законності, запобігання корупції, надзвичайних ситуацій

27.03.2024 о 10.00 - чергова сесія

Муніципальний розвиток

УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ

ЦЕНТР НАДАННЯ АДМІНІСТРАТИВНИХ ПОСЛУГ

Міська«Гаряча лінія» з питань COVID-19: вакцинація під час пандемії

Графік роботи: понеділок-п'ятниця 8:00 до 13:00 

субота-неділя 9:00 до 16.00

Телефон: +38 063 668 22 13 

Блок радіо тясмін

Слухати онлайн

ПЛАТФОРМА ВЕТЕРАНА ЧЕРКАСЬКИЙ ВИМІР

Безплатна правнича допомога