Закрити
08.07.2021 | 09:15

Борщ із чорнобривцем, нагетси на пару, пюре з моркви, десерти з буряка – у Черкаському державному технологічному університеті представили здорові шкільні страви. Менше цукру та «швидких» вуглеводів, більше білків і клітковини, цікаві поєднання та смаки, – такі підходи повністю змінюють філософію шкільного харчування, переконаний очільник Черкащини Олександр Скічко. Він завітав у заклад на регіональний семінар «Здорове харчування – здорова нація».

Наукові напрацювання, нову рецептуру та меню представляли заклади професійної освіти Черкащини. Ознайомлювалися з ними та переймали досвід кулінари шкіл області. Загалом омінювалися знаннями та рецептурою «здорових» страв із понад 70 навчальних закладів.

– Ми навчаємо дітей нового харчування, адже підтримуємо принцип «Здорове харчування = здорова нація», – відзначає представниця багатопрофільного регіонального центру в Черкаській області Лариса Ткачук. – Ми також апробуємо страви зі збірника Євгена Клопотенка, який разом із командою змінив підхід до шкільного харчування, зробив його цікавим. Наприклад, до традиційного борщу по-полтавськи тепер додаємо сливове варення та хмелі-сунелі, замість каш пропонуємо морквяне пюре з картоплею та імбирем, замість смажених нагетсів – печені. Разом змінювати харчові звички – просто.

За новими стандартами у школах області мають почати харчувати вже з нового навчального року. Готуються до цього процесу і в Ладиженській ТГ.

– На рівні громади ми вже працюємо над тим, аби запровадити нове меню для дітей, – відзначає провідна спеціалістка відділу освіти Ладиженської сільської територіальної громади Наталія Романюк. – Звісно, за новим меню закуповуємо й нові інгредієнти, ті ж крупи: булгур чи кус-кус. Так, у дечому це дорожче, але наша мета, аби діти харчувалися корисно та різноманітно.

Рекомендації Євгена Клопотенка, який долучився до оновлення шкільного меню та розробив недорогу рецептуру, не є загальнообов’язковими. Кожна школа може привносити щось своє, зазначив начальник обласного управління освіти і науки Валерій Данилевський. Та додав, що школи можуть готувати в себе і той же Холодноярський борщ з чорнобривцем, на який має патент ЧДТУ.

– Згадуючи свої шкільні часи, мушу визнати, що надавав перевагу перекусам, а не комплексним обідам, і це не є правильним, так не має бути, – наголосив голова ОДА Олександр Скічко. – Реформа шкільного харчування, яку ініціювала перша леді Олена Зеленська, насамперед змінює підхід до їжі, якою харчуються наші діти, філософію того, що вони мають їсти. І це надзвичайно важливо. Важливим елементом є й оновлення харчоблоків. Минулоріч ми вже отримали з держбюджету субвенцію для придбання сучасного обладнання у 54 школи області.

Також очільник Черкащини відзначив, що важливою є популяризація робітничих професій, на які нині є попит на ринку праці.

МІСЬКИЙ ГОЛОВА

Ананко Сергій Васильович

Реєстрація на сайті

АНОНС ТИЖНЯ

 

24 вересня 8.40 засідання комісії з питань освіти, молоді та спорту, культури, охорони здоров'я , соціального захисту, засобів масової ін-ї

24 вересня 9.00 позачергова сесія

25 вересня з 8.00 до 18.00  стадіоні РПЗ по вул. Мазура Кубок з мотокросу

 

Муніципальний розвиток

УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ

ЦЕНТР НАДАННЯ АДМІНІСТРАТИВНИХ ПОСЛУГ

Міська«Гаряча лінія» з питань COVID-19: вакцинація під час пандемії

Графік роботи: понеділок-п'ятниця 8:00 до 13:00 

субота-неділя 9:00 до 16.00

Телефон: +38 063 668 22 13