Закрити

Народні та зразкові колективи м. Сміла

1. Народний аматорський колектив «Дзвінка криниця» Смілянського міського будинку культур

2. Народний аматорський хор «Гвоздика» БК ім. Т. Шевченка

3. Народний аматорський  жіночий  вокальний  ансамбль «Колорит» Смілянського міського будинку культури.

4. Народний аматорський ансамбль народної пісні «Барви» Смілянського  міського будинку культури.

5. Народний аматорський ансамбль козацької пісні «Заграва» Смілянського міського будинку культури.

6. Народний аматорський ансамбль  бального танцю «Надія» Смілянського міського будинку культури.

7. Народний аматорський ансамбль спортивного  та  сучасного танцю «Діамант» Смілянського міського будинку культури.

8. Народний аматорський ансамбль бального танцю «Роксолана» БК ім. Т. Шевченка

9. Народний аматорський театр «Перевесло» Смілянського міського будинку культури.

 

Народний аматорський колектив «Дзвінка криниця» Смілянського міського будинку культури

Колектив «Дзвінка криниця» був створений в 1971 році як хор ветеранів війни та праці. Перший його виступ відбувся в рік введення в дію міського будинку культури. Це був перший ветеранський колектив в області.

В 1972 році колектив отримав першу нагороду – Бронзову Медаль Всесоюзного фестивалю народної творчості.

За період творчої діяльності проведено сотні концертів в закладах культури, трудових колективах та установах, в будинках для інвалідів.

Він учасник всіх загальноміських заходів.

В усі роки хор ветеранів є пропагандистом патріотичної пісні, свідченням чого є  тісна співпраця  із закладами освіти. До видатних дат в житті держави, міста, організовуються уроки патріотичного виховання на яких хор виступає з тематичними піснями та спільними композиціями, цікаві зустрічі воїнів трьох поколінь.

В 1991 році за високу виконавську майстерність хору ветеранів присвоєно почесне звання «народний аматорський».

Щорічно колектив бере участь в обласному огляді – конкурсі ветеранських  хорів, де успішно виступає з підготовленими творами.

Основу репертуару складають патріотичні пісні актуальні часу, українських композиторів, народна пісенна спадщина.

Хор, вокальні ансамблі та солісти  зі складу хору беруть активну участь в концертах які  проходять в міському будинку культури і користуються великою популярністю та  мають  багато шанувальників.

За  велику творчу роботу, активну участь в культурно-мистецькому житті міста хор ветеранів нагороджений Подякою Міністра культури України, багаточисленними  Почесними Грамотами управління культури та обласного центру народної творчості, міської ради  та відділу культури.

В 2021  народний аматорський хор ветеранів війни  та праці відсвяткує свій 50 – річний ювілей.

 

Народний аматорський хор «Гвоздика» БК ім. Т. Шевченка

Створений в 1988 році, в 1992 році йому присвоєне звання «народний». Колектив має народну манеру виконання, має різноманітний розширений репертуар. Це як твори українських та світових композиторів, так і народні пісні.

Колектив демонструє нові творчі здобутки, заряджає високою духовною енергією, натхненням, любов’ю до прекрасного шанувальників хорового співу.

Учасники колективу – це ветерани праці люди різних професій та уподобань, але об’єднує їх палка любов до народної пісні, адже пісня – це дивовижна творчість, унікально рідкісний твір.

Колектив постійно приймає участь в різноманітних міських заходах. Це тематичні вечори, концерти до святкових дат, різноманітні благодійні концерти. В умовах запровадження карантинних заходів хор висвітлював свою роботу в режимі онлайн.

За свою діяльність колектив неодноразово був відзначений міським відділом культури, міською владою, квартальним комітетом, керівництвом Будинку культури та іншими установами міста.

Головним завданням колективу є пропаганда української пісні серед прихильників вокально-хорового мистецтва та приносити радість глядачам своїм професійним виконанням, віддавати їм найкраще – свій талант.

На базі хору ветеранів працює вокальний ансамбль «Яворина» та «Тріо Анатоліїв», соло, дуети.

 

Народний аматорський  жіночий  вокальний  ансамбль «Колорит» Смілянського міського будинку культури

Ансамбль «Колорит» було створено в 2000 році. У 2007 році колективу було присвоєно почесне звання «народний аматорський».

До складу колективу входять працівники культури, освіти, аматори народного мистецтва. Ансамбль має різноманітний репертуар і тому є учасником майже усіх загальноміських  культурно – мистецьких заходів, запрошується на відзначення професійних та ювілейних свят.

Колектив  двічі був учасником творчого звіту м. Сміла у обласному центрі. Неодноразово брав участь у заходах, присвячених перепохованню      Т. Г. Шевченка у м. Канів.

У 2017-2018 роках члени колективу у складі концертної бригади  вітали воїнів на Сході України з Днем Захисника України  та Новорічно- Різдвяними святами.

Колектив постійно працює над підвищенням свого професійного рівня.

До репертуару керівник підбирає різноманітні за характером та складністю твори, які можна використовувати при проведенні  будь–якого тематичного заходу.

2020 рік ввів свої корективи в роботу колективу. Проводилися онлайн –заняття. Колектив брав участь у підготовці онлайн - концертів.

 

Народний аматорський ансамбль народної пісні «Барви» Смілянського  міського будинку культури.

        Ансамбль народної пісні «Барви» був створений в 2001 році на базі Смілянського міського будинку культури. Першим керівником колективу була Діна Іванівна Осадча. В цей час було закладено основи репертуару ансамблю, манера виконання пісень, тематичне спрямування. Ансамбль став часто виступати на різних сценах міста, брав участь у багатьох загальноміських заходах.

           У 2003 році колектив очолила молодий спеціаліст Оксана Іванівна Козубенко. Колектив постійно працює над підвищенням свого виконавського  рівня. За час існування завоював авторитет у глядача. Його постійно запрошують у різні організації та підприємства міста  з концертами.

           У 2004 році колективу було присвоєно почесне звання «народний аматорський». Уже 17 років як цей колектив носить почесне звання «народний». Ансамбль має свою оригінальну програму, з якою виступає перед глядачами. В репертуарі колективу пісні українських композиторів, також багато українських народних пісень.

             Репертуар кожного року оновлюється та поповнюється новими творами. Колектив постійний учасник міських масових заходів.  Ансамбль народної пісні «Барви» був неодноразовим учасником обласного свята  вокально-хорового мистецтва на честь українського композитора О. Кошиця. Також був учасником заключного  концерту обласного фестивалю – конкурсу з нагоди річниці  від  дня народження Т. Г. Шевченка  та 50-річчя утворення Черкаської області.

             Колектив неодноразово нагороджувався почесними грамотами  та дипломами Смілянського виконавчого комітету та міського відділу культури.

 

Народний аматорський ансамбль козацької пісні «Заграва» Смілянського міського будинку культури

            Народний аматорський ансамбль козацької пісні «Заграва» Смілянського  міського  будинку культури  створений у 1988 році.

Керівником колективу був  Радзієвський Юрій Леонідович, який разом  з його учасниками здобули уже через два роки почесне звання «народний аматорський.

Творчий шлях «Заграви» - це успішні виступи майже в усіх містах та районних центрах області, участь у святах приурочених Т. Г. Шевченку  у        м. Канів, Лесі Українці у м. Новоград - Волинський, 500-річчю українського козацтва, 400 - річчю від Дня народження Богдана Хмельницького, участь у перших «Таврійських іграх» м. Нова Каховка, міжнародних фестивалях у Польщі, м. Кедзижен Козли у 2008р.

Незабутні спогади у кожного із «загравців» залишила участь колективу у першому Всеукраїнському конкурсі патріотичної пісні «Воля - 97», що проходив у Івано-Франківську.

У 2004 році керівником ансамблю став Володимир Петрович Голубничий - людина  талановита  та по-справжньому закохана  в мистецтво.

У 2006 році «Заграва» запрошується в м. Донецьк на проведення відкритого фестивалю козацької пісні «Козацькому роду- нема переводу».

У 2010 році ансамбль бере участь у Всеукраїнському фестивалі бойових мистецтв «Бойовий гопак» у  Пирогово Київської області.

 Великий здобуток ансамблю «Заграва» - перемога на  Всеукраїнському фестивалі-конкурсі «Козацькі клейноди» у 2012р.

 Останній великий здобуток колективу – Диплом лауреата п’ятого Всеукраїнського фестивалю патріотичної та козацької творчості «Богдановими шляхами ім. Миколи Моцика» - 2017 рік.

У вересні 2018 року колектив очолила Олена Федорівна Пітенко – молодий та перспективний спеціаліст, яка багато років була учасницею ансамблю. Сьогодні  цей  самобутній колектив живе повноцінним творчим життям. Його люблять і цінують в нашому  місті та за його межами. З кожним роком доповнюється  та розширюється географія  їх виступів.

Майстерність колективу постійно зростає, удосконалюється його репертуар, зростає популярність.   В  березні 2021 року  ансамбль «Заграва» був учасником  свята Масляної, яке проходило в м. Черкаси.

 

Народний аматорський ансамбль  бального танцю «Надія» Смілянського міського будинку культури

Ансамбль бального танцю «Надія» створений у 1971 році  при міському будинку культури. Незмінним керівником колективу була Марія Давидівна Смутко. Балетмейстер  ансамблю  - Мірошніченко Наталія Яківна, а з  вересня 2005 року  - керівник ансамблю «Надія».

Колектив бере участь в усіх заходах, що проводяться в міському будинку культури, а також на  інших  сценах міста. Ансамбль запрошують з виступами у школи, установи,  в різні організації міста. Також колектив  неодноразово брав участь у багатьох концертах за межами міста. «Надію»  запрошували з концертами в міста Корсунь - Шевченківський, Ватутіно, Умань, Канів, Черкаси, Київ.

Ансамбль «Надія» постійно брав участь  у щорічних обласних  оглядах - конкурсах  хореографічних колективів, де займав лише призові місця.

Все більш популярною стає участь танцювальних пар на Всеукраїнських та Міжнародних конкурсах хореографічного мистецтва. Традиційно у квітні - травні кожного року  на базі  ансамблю «Надія»  проводяться звітні  концерти, які користуються величезною популярність серед населення  нашого міста.

У 2021 році колектив відсзначатиме 55-річчя з дня створення. Кожного року  в середньому за участю  колективу  проводиться  25 - 30 концертів. За час роботи в колективі  було виховано  понад 2000  учнів. Марія Давидівна  своєю самовідданою працею  та особистим прикладом дала поштовх близько  20 - ти  учням  займатись професійно хореографією. Серед них: теперішній керівник ансамблю «Надія» Наталія Яківна Мірошніченко, керівник  клубу спортивного танцю «Вересень» Тетяна Георгіївна Гончарова, керівник  ансамблю спортивного танцю «Діамант» Олександр Дем’янович Бондар, Ірина Дмитрієнко – керівник танцювальних колективів с. Білозір’я.

 

Народний аматорський ансамбль спортивного  та  сучасного танцю «Діамант» Смілянського міського будинку культури.

     Був створений у 2002 році. Керівник -  колишній учасник ансамблю «Надія», випускник Полтавського педагогічного університету Олександр Дем’янович Бондар.

У вересні місяці 2007р. колегією обласного управління культури було прийнято рішення про присвоєння звання «народний аматорський» колективу танцю «Діамант» Смілянського міського будинку культури.

В ансамблі «Діамант» постійно бере участь більше 40 учасників.  Це основний склад  та колектив - супутник.

         Керівник колективу постійно працює над поповненням матеріальної бази, підвищуює виконавську майстерність своїх учасників. Виховна робота проводиться не лише серед учасників колективу, велика робота проводиться також і з батьками.  Постійно організовуються показові виступи учасників.  

           Керівник колективу надзвичайно творча людина, яка по-сучасному дивиться на форми роботи з хореографічним колективом. Активний, енергійний, ініціативний в роботі, користується повагою у дітей, учасників колективу. З успіхом впродовж багатьох років на різних сценах міста пройшли різноманітні постановки танців.

          Завдяки посильній допомозі батьків діти стали учасниками Міжнародних та Всеукраїнських конкурсів, на яких зайняли призові місця.

          Учасники колективу брали участь у різноманітних обласних конкурсах та фестивалях зі спортивного танцю. Танцювальна спортивна пара у складі Іллі Партцванія та Заболотньої Діани стали переможцями Кубку зі спортивного танцю Кіровоградської області у м. Новомиргород. Також ця пара стала переможцем у Кубках зі спортивного танцю міста Кам’янка  та міста Умань.

Спортивна пара Шаповалов Роман та Максимюк Поліна вийшли переможцями  у своїй віковій категорії у цих же конкурсах.

           В роботі з колективом стали традиційними семінари – тренінги, на які запрошуються провідні майстри бального танцю, які працюють з учасниками  колективу за спеціальними програмами.

 

Народний аматорський ансамбль бального танцю «Роксолана» БК ім. Т. Шевченка

Ансамбль існує  30 років, розпочав своє існування в 1991 році, в 1998 йому присвоєне звання «народний». На даний час керівником  колективу є молодий спеціаліст, хореограф-постановник Самарська Лілія Олександрівна.

Колектив  має постійну концертну програму, з якою систематично виступає на святах та культурно-масових заходах міста, виїздить до виробничих колективів залізниці. За даний період колектив був неодноразовим призером у змаганнях в категорії данс-шоу, як в ансамблевому так в сольному виконанні. Вихованці ансамблю є призерами міських та обласних турнірів. На даний період працюють групи з бального танцю, контемпу, модерну, сучасної хореографії  та класичного танцю. На сьогодні в колективі займаються діти віком від 4 до 17 років, які люблять танець, музику та ритми. Для визначення засвоювання й прогресу в навчанні дітей для їхніх батьків проводяться відкриті заняття. Наприкінці року проходять заліки. На підставі цих звітів діти переводяться до підготовчих, доконцертних та власне концертних груп.

 

Народний аматорський театр «Перевесло» Смілянського міського будинку культури

      У 2010 році у народний аматорський театр малих форм міського будинку культури  прийшов новий керівник Терещенко Любов Іванівна. Цей керівник змінив форму роботи колективу, взявши до репертуару повноактні вистави.

З 2018 року колектив став називатися народним аматорським театром «Перевесло».

В творчому доробку театру є вистави: С. Васильченка «На перші гулі», вистава «Як Чахлик Невмирущий на Василині женився», вистава  за поемою Л. Філатова «Про Федота Стрільця» з якою в 2015 році колектив взяв участь у 20-му Всеукраїнському фестивалі театрального мистецтва «Від  Діаніса  до Борисфена» та виборов три призових місця в різних номінаціях, ставши дипломантами.

Театр «Перевесло» має власну сторінку в соціальній мережі «Фейсбук».

Учасники театру «Перевесло» беруть участь у щорічних святах: Івана – Купала;  День міста Сміла; День Незалежності; Свято Миколая.

2020 рік ввів у роботу  аматорських колективів свої корективи.  Під час карантину театр «Перевесло» підготував  цілу низку  творчих робіт, які   транслювались по радіо  та в соціальних  мережах. Серед таких робіт: радіо –вистава  до Дня пам’яті Тодося Осьмачки, радіовистава місцевої авторски – п’єса Людмили Скороход «Сюрприз», відеоролик «Осіння лірика –золота пора» та інші. Театр поповнюється  молоддю та новими творчими ідеями.

 

 

 

Наразі матеріали класифіковані цим терміном відсутні.

МІСЬКИЙ ГОЛОВА

Ананко Сергій Васильович

Реєстрація на сайті

АНОНС ТИЖНЯ

19.03.2024 о 14.30 - засідання  постійної комісії міської ради з питань житлово-комунального господарства

21.03.2024 о 9.00 - засідання  постійної комісії міської ради з питань освіти, молоді та спорту, культури, охорони здоров'я, соціального захисту, засобів масової інформації

21.03.2024 о 10.00 - засідання  постійної комісії міської ради з питань земельних відносин та містобудування, екології та раціонального природокористування

21.03.2024 о 10.00 - засідання  постійної комісії міської ради з питань місцевого бюджету, фінансів, податкової політики, розвитку підприємництва, захисту прав споживачів, комунальної власності

21.03.2024 о 15.45 - засідання  постійної комісії міської ради з питань місцевого самоврядування, депутатської діяльності, законності, запобігання корупції, надзвичайних ситуацій

27.03.2024 о 10.00 - чергова сесія

Муніципальний розвиток

УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ

ЦЕНТР НАДАННЯ АДМІНІСТРАТИВНИХ ПОСЛУГ

Міська«Гаряча лінія» з питань COVID-19: вакцинація під час пандемії

Графік роботи: понеділок-п'ятниця 8:00 до 13:00 

субота-неділя 9:00 до 16.00

Телефон: +38 063 668 22 13 

Блок радіо тясмін

Слухати онлайн

ПЛАТФОРМА ВЕТЕРАНА ЧЕРКАСЬКИЙ ВИМІР

Безплатна правнича допомога